2014   Chata u jezera, Severní Čechy

Náhrada starší chaty na břehu jezera v borovicovém lese respektuje unikátní přírodní charakter místa a kopíruje zastavěnou stopu původního objektu. Cílem stavby bylo vytvořit prostor k celoroční rekreaci včetně souvisejícího zázemí, a to vše v minimální typolgii a v maximálním propojení s jezerem.
Hmota stavby je koncipována jako lehká, s ohledem na funkční nároky, a nejcennější výhledy z interiéru do okolí. Štít svou výškou kompozičně navazuje na stávající kotevní molo, jehož směrovou osu jezero - pevnina pohledově ukončuje. Potvrzuje se tím význam mola jako hlavního přístupu z protějšího břehu jachtou po vodní hladině. Alternativní přístup k objektu je pak pěšky nebo automobilem po lesní cestě.
Do objektu se vstupuje po vnějším schodišti posuvným oknem. Interiér je řešen jako kontinuální obytný prostor otevřený do podkroví. Do prostoru je
vestavěna galerie na spaní, pod níž je v černém boxu umístěno kompaktní hygienické a kuchyňské zázemí. Hlavní stěna v interiéru je hluboká skříň s největšími úložnými kapacitami, do které je vestavěna krbová vložka. Celý interiér je materiálově sjednocen obkladem z drásaných smrkových palubek opatřených bílým olejem. Podlaha je bezespará stěrka s barvou navazující na pískový povrch břehu jezera.
Exteriér stavby respektuje ráz krajiny a inspiruje se ve svém přírodním okolí. Přestavba je navržena jako dřevěná, s jednoduchým opláštěním vertikálně kladenými dřevěnými latěmi, které odrážejí vertikalitu přilehlých kmenů borovic. Bezpečnost stavby v období mimo užívání je řešena pohyblivými nebo pevnými okenicemi, které jsou opláštěny identickými latěmi jako je plášť stavby.






Autor fotografií: Tomáš Balej